Lichte wind indoor vliegeren

Eerder gepubliceerd in vm003.
Het komt de laatste tijd wel erg vaak voor dat er tijdens meetings en wedstrijden erg weinig wind staat. En dan zien we dat redelijk wat mensen veel problemen hebben om binnen de afzetting te blijven. Dit kan aan de gekozen vlieger liggen maar ook aan de manier van lopen. Daarom hebben wij Lars weer even aan zijn oor getrokken om wat vragen te beantwoorden over lichte wind vliegertechnieken. Omdat de winter voor de deur staat hebben we hem ook gevraagd om wat indoortechnieken prijs te geven.
Waarom lopen we ons altijd helemaal rot als er weinig wind staat?
Uhhhh omdat er geen wind staat? En geen wind betekent geen druk in je zeil. En geen druk in je zeil betekent weer geen snelheid

Ja ja, zover waren we ook al, maar wat doen we er aan? We willen toch graag vliegeren!
Neem als eerste een Ultra Light vlieger. Bij gebrek aan een UL kun je ook je standaard vlieger een beetje aanpassen. Haal je bovenspreider en je eventuele gewicht er uit. Zet ook de toom wat ‘hoger’ zodat de vlieger iets makkelijker snelheid kan maken.

Okay duidelijk, en dan? Rennúúh?
Je zal er niet aan ontkomen om wat te lopen en op zijn tijd wat te rennen. Het is echter wel belangrijk in welke richting je loopt en hoe hard.

Richting? Naar achteren lijkt me wel het handigst!
Ja maar niet recht naar achteren! Als je nagaat dat je bij harde wind in de hoeken van het windvenster altijd minder druk hebt in je vlieger, is dat bij weinig wind natuurlijk ook zo. Daarom is het verstandig om in weinig wind altijd loodrecht ten opzichte van je vlieger naar achteren te lopen.

Aha, daar zit wat in! En hoe zit het dan met het omhoog pompen van je vlieger?
Het omhoog pompen en naar achteren lopen moeten goed synchroon lopen. Tijdens het pompen moet je er voor zorgen dat er geen slack in je lijnen komt. Je moet dus te allen tijde je lijnen onder spanning houden, al is het maar heel licht. Doe je dat niet dan zakt je vlieger weer net zo hard naar beneden als dat hij omhoog ging. Dus na het aantrekken van de lijnen moet je weer langzaam aan lijn geven. Maar de ene vlieger is de andere niet! Sommige vliegers houden meer van een snelle, korte en agressieve pomp bewegingen.

Maar je blijft lopen, dus moet je ooit weer naar voren lopen. Heb je daar nog tips voor?
Ja hoor, zorg er eerst voor dat je wat hoogte hebt gemaakt. Stuur dan je vlieger naar beneden en hou je lijnen net op spanning. Als je te hard loopt zal je vlieger te ver met zijn neus van je afdraaien en dan heb je geen druk meer. Wat je ook kan doen is een 360 lopen, dit vraagt wel wat inspanning maar het ziet er ook imposant uit. Bij een 360 loop je een soort ovaal, waarbij je je vlieger 360 graden om je heen trekt. Je loopt dus meer naar voren dan zijwaarts waardoor je weer voor in het veld uitkomt.

360-all0026

En werkt dat ook zo bij indoor vliegeren?
Nee niet helemaal, binnen sta je met hele korte lijnen en daardoor heb je meer mogelijkheden. Omdat je met die korte lijnen staat, kun je 360 graden om en over je heen vliegeren. Het lopen blijft gelijk aan het buiten vliegeren, je blijft dus altijd loodrecht van je vlieger af lopen. En zorg er ook altijd voor dat er druk op je lijnen staat. Bij het indoor vliegeren heeft het omhoog pompen van je vlieger geen zin. Als je je armen helemaal strekt en daarna naar achteren trekt, terwijl je een stap naar achter zet, dan is je vlieger al boven je hoofd en kan je je omdraaien om verder te vliegeren. Ze noemen dit een Up and Over.

upandovercomp0015

Dus het lijkt wel aardig op elkaar dat indoor vliegeren en buiten vliegeren met weinig wind?
Ja en nee! Buiten kun je nog proberen ‘normaal’ te vliegeren zoals je doet bij gewone wind. Binnen is dat onmogelijk. Zeker met indoorvliegers gaan veel tricks niet of heel anders. Indoor vliegeren is wel een goede training voor het vliegeren met weinig wind. Je looptechnieken moet bij het indoor vliegeren goed zijn om je vlieger in de lucht te kunnen houden. Als je die technieken binnen onder de knie hebt, zijn die buiten ook goed te gebruiken

En een indoorvlieger buiten gebruiken bij weinig wind?
Sommige modellen doen het redelijk buiten maar de meeste indoorvliegers vliegen het liefst daar waar ze voor gemaakt zijn, binnen dus. Indoorvliegers zijn heel licht en dus gevoelig voor elk zuchtje wind. Moet je tijdens een indoormeeting maar eens twee deuren tegen elkaar open zetten, of de airco aanzetten, daar maak je echt geen vrienden mee! Maar je ziet wel meteen hoe gevoelig die vliegers zijn!