l’Organic

Wat doet men op een regenachtige zondag middag? De één huurt een film, de ander pakt een goed boek. Ik besloot op zo’n zondag middag eens een beetje door mijn vliegerbouw spullen te graven en kwam een uitgeprinte l’Organic mal tegen. Ik heb alles aan de kant geschoven en ben gaan knutselen. Hieronder een review van het resultaat.

De ontwikkeling

l’Organic is eigenlijk een doorontwikkeling op Le Quartz van Christian Derefat. André, een vriend van Christian, heeft Le Quartz onderhanden genomen. Hij sneed de Trailing Edge hoger op zodat het zeil slanker werd en daar kwam bijna over de hele TE een flink stuk Mylar op. Verder veranderde hij hier een daar kleine dingetjes waaronder het toom. André is liefhebber van een radikale, meer op pitch tricks gerichte vliegstijl en deze veranderingen hebben dan ook veel radikalere vliegeigenschappen als resultaat. Er werd een andere, op het originele Le Quartz gebaseerde ‘organische’ paneel layout ontworpen en de bouwbeschrijving verscheen op Christians website, zodat iedereen de vlieger kan bouwen. Toffe peer die meneer Derefat (maar dat wisten we al).

Het bouwen

Ik heb voor het bouwen van l’Organic eigenlijk gewoon de techniek gebruikt die Tom op zijn website (stap voor stap een trickkite bouwen) beschrijft. Dit werkte voor Le Quartz ook heel goed. Ik besloot wel om de vlieger uit 2 panelen te bouwen omdat ik a) het paneel niet zo heel mooi vind en b) ik eigenlijk gewoon lui ben en snel een zeiltje wilde maken. Heb toen nog wel besloten om de wingtip paneeltjes in een contrasterende kleur uit te voeren. Ik begon om een uur of 1 ‘s middags en voor etenstijd zat het toom op de vlieger. Dat was een nieuw record. Dit resulteerde wel in de nodige schoonheidsfoutjes, maar ik roep altijd: “Die zie je toch niet op 35 meter afstand!”.

organicstd

Het frame

Mijn oude Pimvana (a.k.a. Baksteen) zou helaas dienst doen als frame-donor. Hierdoor is het frame iets zwaarder geworden dan de originele stokken-mix:
Leading Edge: Skyshark p200 bovenin en p300 onder
Lower Spreader: Skyshark 7pt
Upper spreader: 6mm structil
Spine: 6mm structil
Standoffs: 3mm carbon
Rollbars: 3,1 mm gewikkeld glas (zwart)

De vlieg/trickeigenschappen

Zoals ik hierboven al aangaf is l’Organic een zeer radikale tricker. Pitch tricks gaan heel erg makkelijk met deze vlieger in zowel voorwaarts als achterwaartse richting. Oprollen gaat echt heel snel en je zal dan ook vroeg moeten timen om de vlieger netjes op te vangen. Dubbele yoyo’s zijn heel goed te doen uit uit 1 felle input. Als je de vlieger in de backflip gooit en je geeft slack dan rolt hij eigenlijk al door. Twee pops yoyo’s gaan ook heel mooi. Voorwaarts pitchen naar yofade is zeer goed te doen. Je moet alleen wennen aan de de zeer korte flare-input. Pierre zei al: “Eigenlijk flare je helemaal niet, je haalt alleen druk van de lijnen voor je de voorwaartse tik geeft”. De yofade is ook in te zetten vanuit half axel en zelfs vanuit fractured 540 of slotmachine! Erg vet. Christian en André doen probleemloos dubbele yofades. Copters gaan ook prima. Backspins zijn goed te doen, maar lastig mooi uit te voeren. De fade licht als een huis, maar de flicflac is in tegenstelling tot bij Le Quartz niet moeilijk. De backflip is vrij diep en lifters zitten er zeker in. Multilazies zijn lastiger en zien er niet heel vlak uit. Flatspins zitten er ook in, maar de slotmachine is heel kritisch qua slack. Taz machines gaan weer vrij makkelijk en zeer mooi. Cometen gaat alleen als je alles heel kort houdt. De inputs zijn sowieso aan de kleine kant. Erg precies is dit trick-monster niet, en ook op sierlijkheid en floaty-ness lever je best wat in. Logisch ook gezien het gewicht, maar op het strand vliegt hij al bij een kleine 2 bft. Deze vlieger komt het best tot zijn recht in een steady bries. Vlagerig is niet zijn ding (wie zijn ding wel, kan je je afvragen).

pierre_organic

Conclusie

Dit vliegertje is echt ontworpen om de grenzen van het tricken op te zoeken en te verleggen. Verwacht geen allround wedstrijd machine, want dat is l’Organic zeker niet. Wel een hele vette bak fun. Een aanrader ‘voor d’r bij’.