Magnet

Ik ontving David Rüger’s Magnet prototype in april van Krijn, die er al een tijdje mee gevlogen had. In de weken daarna heb ik er behoorlijk veel mee gevlogen. Omdat de vlieger me erg aansprak heb ik David gevraagd om een zeiltje voor me te maken. Daarmee heb ik ook al een aantal keer naar tevredenheid mee gevlogen. Tijd voor een kleine review dus.

Achtergrond info

Het leek me wel intressant om wat inzicht te krijgen van David op het gebied van het ontwikkelproces en de ontwerpdoelen voor deze vlieger:

Wat voor type vlieger is The Magnet? Freestyle of meer wedstrijd gericht?
“Deze vlieger is zonder meer Freestyle gericht. Ik ging voor klein en tricky, maar met zoveel mogelijk precisie.”

Hoeveel verschillende prototypes en/of veranderingen in het ontwerp zijn er geweest?
“Ik heb ongeveer 6 of 7 prototypes gemaakt. Eerst de helemaal donkergrijze versies en daarna heb ik een zeil layout ontworpen. Toen ik dacht dat de vlieger helemaal klaar was, heb ik het ontwerp toch nog compleet herzien. Ik heb de layout, de vorm van het zeil, het frame en het toom aangepast.”

Wat was je motivatie om je eigen vlieger te gaan ontwerpen?
“De motivatie was 2-ledig. Als eerste wilde ik ontdekken hoe ‘kite-science’ werkt. Ik was erg nieuwsgierig hoe verschillende vormen, toom- en framevarianten de vliegeigenschappen beinvloeden. Maar ik wilde natuurlijk ook iets speciaals ontwerpen. Toen ik met het ontwerp begon rond kerst 2010 waren er nog geen SuperFly’s, Dynamites etc. Iedereen was meer gericht op grotere vliegers. Ik wilde iets agressiefs ontwerpen zonder veel in te leveren op precisie gebied.”

Heb je je laten inspireren door bestaande vliegers?
“Toen ik begon met het ontwerp heb ik verschillende ontwerpen bestudeerd om een idee te krijgen wat de gangbare afmetingen en frame mogelijkheden waren. Ook veel gediscusieerd met andere vlieger ontwerpers. Eigenlijk kwam ik er snel achter dat er geen echte regels zijn en dat veel dingen op verschillende manieren te bereiken zijn. Ik heb toen gewoon een zeilvorm getekend en ben ‘from scratch’ begonnen.

Welk windbereik vind je het best passen bij The Magnet?

“De vlieger vliegt goed bij lage windsnelheden maar dan is goede controle van belang. Hij heeft best veel momentum en zo nu en dan met je de vlieger afstoppen. Bij 12-20 km/u komt de vlieger het best tot zijn recht. Persoonlijk vind ik The Magnet bij wat meer wind het leukst omdat je ‘m dan flink op zijn donder kan geven met snelle cometen, mooie rolling-cascades en zelfs taz-machines.”

tom_magnet11

Het ontwerp

Het eerste dat opvalt aan de Magnet is zijn lage aspect ratio. Dit lijkt een trend te worden in nieuwe vlieger ontwerpen. De spine is best kort en er is redelijk wat doek in de vleugels. De buitenste stondoffs zijn langer dan de binnenste. Dit geeft de vlieger bijna de vorm van een ontwerp met 1 standoff per vleugel (zie achter aanzicht). De neus is breder dan we gewend zijn maar als er geen druk in het zeil is knijpt deze toe. De layout is simpel maar doeltreffend.

De specificaties

Spanwijdte: 214 cm
Hoogte: 96 cm
Onderspreiders: Skyshark 5pt Black Diamond
Bovenspreider:
5 mm Structil
Leading Edge: Skyshark p200
Standoffs:
3 mm Carbon
Spine: Skyshark p200
Gewicht in staart: 18 gram

Bouwkwaliteit

Het naaiwerk is heel netjes. Alle noodzakelijke verstevigingen zijn aanwezig. David gebruikt dacron in plaats van mylar voor de versteviging van de standoffs in de trailing edge. Dit zie door het doek heen en lijkt dus een zwart paneeltje te zijn. Misschien wat minder mooi bij lichte kleuren. Dacron is wellicht sterker dan mylar.

De neus en de bovenspreider verstevigingen zijn van Bisonyl. Bij de uitsparing voor het kruisstuk is dacron gebruikt aan zowel de voor als achterkant van het zeil. Voor het opspannen van de spine is geen klitteband gekozen maar een koordje en een splitdop zoals Level One dit doet. Het gewicht zit in de splitdop gelijmd en past in de spine. Er zijn oogjes in de staart en wingtips geslagen: mooi detail. In plaats van het opspannen van de leechline bij de tips heb ik ervoor gekozen om een stuk elastiek bij het kruisstuk te gebruiken en de leechline hier met katteklauwen aan te bevestigen.

magnet_rev_03

Vliegeigenschappen

De vlieger geeft een fijne feedback op de lijnen zonder hard te trekken. Erg precies in zijn rechte lijnen en hoeken en best langzaam voor zijn formaat. De vlieger vraagt om kleine inputs. Als de wind iets aantrekt is er wat meer feedback maar de trekkracht blijft minimaal. Dan is hij ook wat luidruchtiger, wat mij persoonlijk niets uitmaakt. The Magnet vliegt het fijnst aan wat langere, lichtere lijnen. 35 meter, 40 kg is perfect.

Tricks

Ook voor tricks zijn kleine inputs noodzakelijk. Halve axels: korte en zachte inputs. Axels en double axels zien er mooi uit en gaan helemaal rond. Axel to fade moet je erg kort houden. Ik had moeite met slotmachines in eerste instantie. Veel wingwraps. Na een tijdje had ik de inputs door en toen gingen multislots ook. 540’s zijn makkelijk maar niet heel vlak. Taz-machines zijn geweldig. De eerste input voor de flare is bijna een lichte aai. 2e pop moet daar kort achteraan. Erg controlleerbaar, gaaf! Vind de mutexes ook erg tof. Cometen moeten voorzichtig worden gedaan, maar als je het eenmaal door hebt zien ze er mooi uit. Zowel rollend als ‘puntig’.

De fade is redelijk stabiel en backspins (en bs-cascades) zijn makkelijk maar hebben een hoop slack nodig om vlak te gaan. Zelfde geld voor multilazies: veel slack op de andere lijn. Rolling suzans en inverses zijn erg solide. Rolling cascades verliezen bijna geen hoogte, erg leuk. Voor cyniques krijg ik er alleen 2 rotaties uit. 3e rotatie is lastig om de een of andere reden. Insanes en insane-left-right zijn goed te doen. Wat ik zelf erg leuk vind is dat ik met deze vlieger geleerd heb om vanuit allerlei verschillende postities naar de rolling suzan te gaan. Erg gaaf om te combineren met andere rotaties.

Yoyo’s zijn erg snel. De frontflip is makkelijk en daardoor zijn crazy copters goed te doen. De backflip is diep maar zonder echt te ‘locken’. Lifters zijn wel mogelijk. Flicflacs overroteren snel maar zijn ook vlak uit te voeren. Wapdoowaps zitten er ook in.

Conclusie

The Magnet is een moderne, snel trickende freestyle vlieger met goeie precisie en voelt heel anders dan de meeste vliegers in mijn tas. Erg plezierig om mee te vliegen en op de een of andere manier leer ik van deze vliegers weer nieuwe combinaties. Als je op zoek bent naar ‘iets anders’ dan is The Magnet wellicht een hele goede keuze!