Trick Clinic Matthieu Mayet ’02

Op 24 en 25 augustus 2002 is er geschiedenis geschreven in de Nederlandse trickvlieger scene, voormalig vliegerwereld.nl oprichter Eddy Hillegers haalde uit Frankrijk de toen nog voor vele onbekende piloot Matthieu Mayet naar Nederland voor een tweedaagse trickclinic op IJmuiderslag. Matthieu was in 2001 Franse Tricksparty kampioen geworden, dit terwijl we in Nederland nog nooit van een Tricksparty hadden gehoord en de meeste Nederlandse piloten niet verder kwamen dan een backspin en eventueel een yoyo.

De opkomst voor de clinic was voor die tijd redelijk groot te noemen. Het forum op vliegerwereld bestond pas andere half jaar en trickvliegeren stond nog in zijn kinderschoenen. Matthieu had 3 vliegers meegenomen; Masque, impact en Lithium. Deze vliegers waren voor de meeste Nederlanders ook nog volstrekt onbekend.

Voor de Nederlandse deelnemers zou het een echte eye opener worden als het gaat om wat er allemaal mogelijk is met een trickvlieger, er waren niet zoals tegenwoordig duizenden trick video’s te op internet te vinden. Daar komt bij dat een snelle internet verbinding ook niet zo voor de hand liggend was. Dus vele van de aanwezige stonde met open mond te kijken naar de kunsten van Matthieu.

Eddy liep zijn tijd al wat vooruit en was zo bijdehand om verschillende videoopnames te maken van de kunsten van Matthieu met als doel deze later op vliegerwereld te zetten. Dit waren voornamelijk korte clipjes van 1 enkele trick. Later heeft hij nog een lange video gemaakt die hij op CD heeft gezet en opgestuurd heeft naar Matthieu. Het clubje waar Matthieu toen bij zat (la Bande á Éole) heeft later de inhoud van die CD op internet gezet onder de naam Amsterdam trickclinic Full Version en die video word door vele piloten over de hele wereld gezien als de moeder der trick video’s.