Side-Slide

Eerder gepubliceerd in vm001.
De Side-Slide is een trick uit de beginjaren 90. Het is even niet helemaal zeker of hij nu voor of na de Axel ontdekt is, maar wij denken dat hij ervoor bedacht is. Bij de Slide is het de bedoeling dat de vlieger met zijn neus omhoog een horizontale lijn vliegt/zweeft.

Goed een Side Slide, leg eens uit!
[Zucht] Gewoon een bocht onderlangs maken en dan een hoop slack management. Simpel toch?

Euuuuuhhh, NEE!
Nou kijk, allereerst moet je hem gaan oefenen in niet al te harde wind. 1½-2bft is hard zat en neem ook niet een al te klein vliegertje. Om hem in te zetten, kun je ook beter helemaal links of rechts van het windvenster beginnen. Dat wisten we eigenlijk al, maar ga verder. Als je hem van rechts naar links wil sliden, moet/kan je het beste hoog in de lucht een ruime bocht naar rechtsonder maken. Als je vlak bij de grond bent maak je een kleine push and pull (lijn geven met rechts en lijn nemen met links). En dan moet je iets meer push geven dan pull! Het is eigenlijk een soort stall beweging.

Waarom mag je dan niet gewoon een pull bocht maken dan?
Met een push and pull bocht haal je alvast wat snelheid en druk uit de vlieger en omdat je iets meer pushed dan pulled, maak je ook alvast een zijwaartse beweging.

Goeie tip, nooit bij stil gestaan. Maar dan, hoe krijg je nou die lange slide?
Dat is nou net het lastigst van de Slide. Je moet er voor zorgen dat de neus mooi omhoog blijft staan, maar er moet wel meer druk op je linkerlijn staan dan op de rechter. Dat zou er normaal gesproken voor zorgen dat je een bocht maakt, maar door de juiste druk te handhaven krijg je een Slide. Het is een constant spelletje tussen de vlieger en de wind. Je moet als ware de vlieger anders laten werken. De vorm van een vlieger zorgt ervoor dat hij eenvoudig rechtdoor kan vliegen. Door de stand van de vlieger ten opzichte van de wind te veranderen, verplaats je de druk die op de vlieger uitgeoefend word.

Een veel voorkomend probleem bij de slide is dat de neus wel eens te ver weg draait. Wat kun je daar aan doen?
Dat moet je natuurlijk proberen te corrigeren, als de neus te veel naar rechts gaat staan is het vaak het einde van de slide. De vlieger wil dan eigenlijk heel graag schuin rechts omhoog vliegen, maar jij probeert hem rechtstandig naar links te schuiven en dat spreekt elkaar te veel tegen! Als je dat wilt corrigeren moet je veel slack geven rechts, maar dat gaat niet werken, omdat je dan ook de snelheid uit de Slide haalt. Wanneer de neus te ver naar links gaat, kan je dat oplossen door iets meer slack te geven aan je rechterlijn. Doe dit maar heel kort, anders gaat de snelheid uit de slide. Soms wil een beetje wiebelen ook wel helpen en dan tijdens dat wiebelen een heel klein beetje meer lijn geven met rechts.

Dus als ik dit allemaal ga doen krijg ik een mooie slide van rechts naar links?
Bijna! Als je eenmaal de slide tot het midden kan volhouden, zul je merken dat het daarna nog lastiger wordt. Je moet namelijk tegen de wind in gaan sliden! Voor het tegen de wind in sliden moet je nog meer zoeken en spelen met de slack en vaak ook veel lopen. Het is niet echt simpel uit te leggen, het is vooral voelen! Hou je lijnen ook vast bij de sleeve, dan kan je net iets beter voelen op welke lijn de druk staat.

Cool, dank je wel voor deze uitleg. Heb je verder nog tips voor de lezers?
Graag gedaan, ja geef niet te snel op! Het is echt een trick waarbij je heel veel gevoel voor de vlieger moet hebben. En gevoel voor de vlieger krijg je alleen door het heel veel te doen! De inzet is erg belangrijk, je moet eigenlijk meteen de neus van de vlieger mooi recht omhoog hebben staan. De zijwaartse beweging moet er ook al meteen inzitten.

uitlegdrukUitleg druk op het zeil:
Bij Pijl 1 kun je zien dat er een redelijk
groot vlak van het zeil recht op de wind
staat. Bij pijl 2 staat de wind op
een veel kleiner vlak, en het zeil staat
ook schuin naar beneden. Bij pijl 1 zal de
wind de vlieger dus naar links duwen.
En door de schuine stand van het zeil
bij pijl 2 wil de vlieger omhoog vliegen.
Als je de perfect balans vind tussen de
druk bij pijl 1 en 2 krijg je een Side Slide.