Trickvlieger voor dummies

Uitleg voor beginners

Hoe herken je een goede trickvlieger? Hoe zit dat met UL, SUL, STD en Vented?  Wat is een goede beginners vlieger? Allemaal vragen die vele nieuwkomers in hun hoofd hebben zitten. In dit artikel word tekst en uitleg gegeven in jip en janneke taal over de trickvliegers.

Eigenschappen van een trickvlieger:

Waar herken je een trickvlieger aan? Wat je als eerste kan doen is naar de vorm van de vlieger kijken. We letten hierbij op de 3 dimensies. Hoe verhouden de breedte en hoogte zich met elkaar (aspect ratio ook wel afgekort als AR). En we letten op de diepte van het zeil.

Een lage brede vlieger is minder geschikt voor tricks, net als een smalle hoge vlieger. De vorm moet hier dus een beetje tussen in zitten. De diepte van de vlieger word bepaald door de zogenaamde standoff’s. Dit zijn de stokjes die de vlieger op spanning zetten. De meeste vliegers hebben 2 van die standoff’s per vleugel en de lengte van die standoff ligt zo rond de 23 á 26 cm

AR

Daarnaast moet je goed kijken naar de gebruikte materialen en de afwerken van de belangrijke onderdelen. Als frame word in trickvliegers alleen maar carbon gebruikt. Deze carbon stokken hebben als eigenschap dat ze sterk maar toch ook flexibel en licht zijn. Carbon stokken worden in vele soorten en maten geleverd. zo heb je getrokken, taps gewikkelde, geschuurde gewikkelde en massieve stokken. De afwerking van de stok verschilt dus nog wel eens en dat maakt het lastig voor een beginner om de stok te herkennen als carbon stok.

De afwerking van de neus en vleugels is ook van groot belang bij trickvliegers, als de neus en vleugel niet mooi glad is afgewerkt dan kan daar een lijn achter blijven hangen tijdens bepaalde tricks. En dan nog het vliegerdoek zelf, dit is bij de meeste trickvliegers ripstop polyester PC31. Dat wil zeggen dat het mazen heeft van versterkte draden die moeten voorkomen dat als er een scheur ontstaat dat het niet zomaar verder scheurt. En de PC31 staat voor 31 gram per vierkante meter.

vleugeldetail copy

Welke vlieger is de beste beginners vlieger?

Dat is een van de meest gestelde vraag op ons forum, en het vervelende is dat er niet echt een eenduidig antwoord op te geven valt. Het ligt een beetje aan je smaak en style. Maar dat weet je nog niet als je nog moet beginnen! Er zijn gelukkig een flink aantal fanatieke vliegeraars, ook wel piloten genoemd, die er niet veel problemen mee hebben om jou hun vlieger uit te laten proberen. Er worden met grote regelmaat aankondigingen gedaan op het forum dat iemand ergens gaat vliegeren en dan zijn er vaak piloten die daar ook wel zin in hebben en dan ontstaat er spontaan een mini meeting. Als jij daar als rookie/noob/groentje ook naar toe gaat en je maakt een praatje en je verteld je aspiraties dan zijn zij echt niet te beroerd om je wat dingen uit te leggen en je wat vliegers te laten proberen. Enige ervaring met vliegeren is natuurlijk wel handig, als je nog nooit een bestuurbare vlieger hebt bestuurt en je boort een dure trickvlieger de grond in is dat niet echt ‘leuk’.

Er zijn wel een aantal vliegers waar verschillende beginners goede ervaringen mee hebben.

  • Eolo; Neox
  • Level one; Jumping Jack Flash

Deze vliegers kosten niet de hoofdprijs maar zijn toch zeer degelijke beginners vliegers, maar ze kunnen een gevorderde piloot ook veel plezier bezorgen. Vooral de Jumping Jack Flash (JJF) word met enige regelmaat te koop aangeboden in onze tweedehands forum hoek.

Vlieger anatomie:

Op het forum word er nog wel eens met afkortingen en vreemde termen gegooid, voor de mensen die net komen kijken volgt hier een overzichtje met termen die nog wel eens gebruikt worden en een afbeelding met hoe de onderdelen in een trickvlieger genoemd worden.

anatomie

Onderdeel Info
Leading edge Misschien beter bekent als vleugel stok, maar bij aerodynamica heb je het altijd over een leidende kant en een volgende kant. In het Engels is het leading en trailing, leading word vaak afgekort als LE. De LE is meestal verdeelt in twee delen: een bovenste helft en onderste helft. Ook wel Upper Leading edge en Lower Leading edge.

Afkortingen: ULE (Upper Leading Edge)  en LLE (Lower Leading Edge).

Trailing edge Dit is de onderkant van het zeil, meestal zit er in de zoom een touwtje die je op spanning kan zetten zodat je je vlieger meer of minder herrie kan laten maken. Meer herrie betekent meer weerstand en dus een tragere vlieger maar wel precies en stabiel.

Afkorting: TE (Trailing Edge).

Spine De spine is de ruggengraat van de vlieger, deze zet de neus en staart op spanning. Hier zit ook het kruistuk op bevestigd.
Upper Spreader Op zijn Nederlands bovenspreider. Dit is de korte horizontale stok boven in de vlieger.

Afkorting: US (Upper Spreader)

Lower Spreader De onderspreider bestaat uit twee delen, 1 links en 1 rechts. Word met elkaar verbonden door aan 1 kant een stukje massief carbon (ook wel ferrule genoemd) in de stok te lijmen. Deze ferrule word door het t-stuk (kruisstuk) van de spine gestoken.

Afkorting: LS (Lower Spreader)

Standoff Deze verbinden de trailing edge met de lower spreader en zetten het zeil op spanning.

Afkorting: SO (StandOff).

Voor elke wind een andere vlieger

Met de komst van carbon stokken kunnen we tegenwoordig eigenlijk in elk wind type vliegeren. Voor 0,0 wind zijn er ultra lichte stokken te verkrijgen. En bij hele harde wind komen de vliegers uit de tas met dikke gewikkelde stokken en is het zeil voorzien van stukken gaas of gaten zodat er minder druk op het zeil komt te staan. Hier onder een overzicht van de windsnelheden en de vliegers die daar het beste bij passen.

Windsnelheid in Bft Vlieger type Afkorting Info
0,0 – 0,5 Indoor of Super ultra light SUL Deze vliegers zijn zeer licht maar ook kwetsbaar en worden opgebouwd uit de meest lichte materialen. Indoor vliegers hebben het liefst geen wind.
0,5 – 1,5 Ultra light UL De logische opvolger van SUL, zelfde principe maar dan met iets zwaardere/sterkere stokken.
1,5 – 4 Standard STD De standaard vliegers hebben het grootste wind bereik. Ze worden over het algemeen opgebouwd uit 5 of 6 mm stokken en hebben een stevige afwerking die wel wat klappen kan hebben.
4 – 7 Vented VTD De vented vliegers worden voorzien van gaas of gaten in het zeil zodat de vlieger minder trekkracht opbouwd. Het frame is wat zwaarder en sterker als de STD en tot welke windkracht ze kunnen ligt vaak aan de kracht en energie van de piloot

Indoor vliegeren

Je bent de term hierboven al een paar keer tegengekomen en je vraagt je nu natuurlijk of hoe doe je dat dan? We kunnen hier een heel lang verhaald over schrijven maar beelden zeggen hier meer.