Uit Bram’s vliegertas: Cavaliers Du Ciel; Shiva

Nadat het tricken me steeds iets beter afging, kreeg ik de kriebels om wat meer precisie te gaan oefenen. Op dat moment kreeg ik de kans om een Shiva ultralight te ruilen tegen een andere vlieger en dit heb ik dan ook gedaan. De andere vlieger was een Subzero van Dutchkites. Deze kon weg aangezien ik inmiddels de fullsize vlieger van dit merk had aangeschaft, de Essence. Ik had al regelmatig goede dingen over de Shiva gelezen en had begrepen dat deze vlieger erg precies kon vliegen. Goed om dus een ander spectrum van het freestyle vliegeren te gaan verkennen. In mijn ogen is het namelijk de combinatie van tricken en precisie wat het vliegeren compleet maakt. (samen met het strand, bier, BBQ, een camper, leuke mensen en kamperen)

Geschiedenis

Maar goed, de Shiva dus. Ontworpen en veelvuldig gevlogen door Robo Spitters, een top piloot van een aantal jaren geleden. Robo is zowel Europees als Nederlands kampioen geweest, echt een man met ervaring dus. De vlieger is gemaakt door het inmiddels terziele gegane Cavaliers Du Ciel, ook bekend van de STX series en diverse andere wedstrijdvliegers. Mijn versie van de Shiva is de ultralight en is geheel geframed met Avia stokken. Verder is de vlieger van uitstekend kwaliteit zoals ik al van Cavaliers Du Ciel gewend was. Het ontwerp van de Shiva is een opvolger van “the Kick” welke ook ontworpen is door Robo Spitters.

Koude kermis?

Toen ik de vlieger voor het eerst vloog, kwam ik wel heel even van een koude kermis thuis want ik was op dat moment erg gewend om veelvuldig te tricken. Met de Shiva is dit iets lastiger en de eerste paar keer vliegen was dus wel even wennen. Qua precisie is dit echt een topvlieger. Nog nooit heb ik zulke scherpe hoeken gezien en in een rechte lijn is het alsof hij op rails ligt. Het tricken is zeer zeker mogelijk maar vereist andere inputs dan een “moderne” trickvlieger. Je moet de vlieger wat meer begeleiden en de inputs zijn wel vrij groot. In verhouding tot nieuwere vliegers is de Shiva ook vrij hoog. Pitch-tricks zijn dan ook een stuk moeilijker op de Shiva, tricks zoals de 540 flatspin en de Slotmachine zijn daarentegen goed te doen. Wat opvalt is dat met een beetje oefenen al een voorzichtig trappetje vliegen mogelijk is en ook gewoon strakke vierkanten zijn geen probleem. Wanneer je dit combinatie met wat meer “ronde” figuren vliegt, geeft dit al een aardig gevarieerd beeld.

Precisietraining

Ik denk dat je met het oefenen met een vlieger die meer op precisie is gericht een stap naar een completer
ballet kan maken. Ondanks dat de Tricksparty-wedstrijden vooral op de tricks gericht zijn, zal de jury een gevarieerd en strak ballet zeker kunnen waarderen. Een goed ballet kan ook wat compensatie opleveren wanneer tricks niet lukken tijdens je routine. Toch zal ik de Shiva niet bestempelen als een echte aanrader binnen het Tricksparty-systeem. Daarvoor is de vlieger te beperkt qua ‘moderne’ tricks. Wel kan deze vlieger helpen bij het trainen van je precisie en ervoor zorgen dat je de vlieger beter aanvoelt tijdens het uitvoeren van een trick.

Conclusie

De Shiva heeft er bij mij in ieder geval voor gezorgd dat ik niet alleen maar met tricken bezig was maar ook met het daadwerkelijke “vliegen” van een vlieger. Uiteraard staat het jullie allemaal vrij om deze vlieger een keer bij mij uit te proberen.