Uit Bram’s vliegertas: Weldon Aero Labs; Synchro

Synchro

Eerder gepubliceerd in vm003.
In deze editie van ons magazine heb ik wel iets heel speciaals in de aanbieding. Ik wil het gaan hebben over de Synchro van Weldon Aero Labs. In mijn ogen de meest ultieme indoor vlieger die er is. Achter de Synchro schuilt een mooi verhaal en dat wil ik graag met jullie delen.

De Synchro is ontworpen door Herb Weldon. Ik mag mijzelf zeer gelukkig prijzen dat ik een orginele Synchro op de kop heb kunnen tikken. De manier waarop ik hem verkregen heb mag gewoonweg mazzel genoemd worden. Ik kreeg een email van een van de forumleden van www.vliegerwereld.nl. Hij wist dat ik graag een Synchro wilde hebben en dat er eentje te koop stond op een Duits forum, weliswaar zonder foto en prijs, maar ik heb direct een mail naar de verkoper gestuurd. Ik had het geluk dat deze op dat moment online was en kreeg dus binnen een paar minuten antwoord dat de vlieger nog te koop was.

Tevens werd een foto van de vlieger meegestuurd. Na het accepteren van mijn bod was de koop snel rond. Achteraf had ik er goed aangedaan om zo snel te reageren, aangezien de verkoper binnen een paar uur al een aantal biedingen binnen had die vele malen hoger waren dan dat ik inmiddels had betaald. Een paar dagen later kwam de vlieger binnen. Deze was inderdaad in perfecte staat zoals de verkoper gezegd had. Alleen de verbindingen waren wat versleten, maar deze zaten er extra bij, evenals extra standoffs. Blij als ik was met de vlieger, heeft deze de dagen erna prominent in de woonkamer gestaan.

Maar goed, de Synchro dus. Wat is hier nu zo speciaal aan? Herb Weldon wilde graag een vlieger ontwerpen die de kleinste beweging zou omzetten in druk om er indoor mee te kunnen vliegen. De reden hiervoor is dat de bouwer in een rolstoel zit en toch indoor wilde kunnen vliegeren (zo gaan de verhalen). In ieder geval heeft het dus een vlieger opgeleverd, die echt bij de minste beweging al de lucht in gaat en een enorm ‘zwevend’ vermogen heeft. Wanneer een Synchro besteld werd, kon je deze geheel naar keuze samenstellen, tot aan de dopjes, soort toomlijn en connectoren aan toe. Nadat het gehele boekwerk was ingevuld, kon de vlieger gemaakt worden. Aangezien Herb Weldon een zeer religieus persoon is, werd elke Synchro voorzien van een religieuze tekst. Op mijn Synchro staat: “May God hold you ever so near”. Zo werd aan elke vlieger een extra persoonlijke tint gegeven.

 

Er mag wel gezegd worden dat de vliegers van Herb Weldon met oog voor detail gemaakt werden. Vooral het naaiwerk is van grote klasse en werkelijk alles is mooi afgewerkt. Je kunt zien dat nagedacht is over gewichtsbesparing en gebruik is gemaakt van hoogwaardige materialen. Ook de toom is goed uitgedacht (foto), waarbij halverwege de onderspreider o

ok een verbindingspunt is gemaakt. Het is de ronde vorm en de toom van de vlieger die er voor zorgen dat hij zo zweverig is en zo enorm veel druk opbouwd. De Synchro is geen uitblinker in tricks, maar is wel zeer sierlijk en makkelijk indoor te vliegen. Ook is hij zeer controleerbaar wanneer je hem met beleid vliegt. Het is geen vlieger waarbij je hard aan de lijnen trekt. Je moet de Synchro echt in zijn bewegingen begeleiden, veel slack geven en de vlieger het werk laten doen. Vlieg de Synchro omhoog boven je hoofd, geef een klein tikje op een van de lijnen en je ziet de vlieger kaarsrecht naar beneden Helicopteren (zo in je hand). Een 540 Flatspin op 20 cm van de grond is ook geen probleem en een vlakkere Axel zul je niet snel tegenkomen.

Voor mij is de Synchro de ultieme indoorvlieger. Qua vorm en prestaties en ook vanwege de status die de vlieger heeft opgebouwd in de loop der jaren. Je komt ze niet vaak tegen op het internet en al zeker niet te koop. En als er al eentje verkocht wordt, dan meestal voor de hoofdprijs. Die van mij blijft in ieder geval zeker in mijn tas. Wat zeg ik… hopelijk zo vaak mogelijk in de lucht!