Uit Bram’s vliegertas;Peter Betancour Warrior

Eerder gepubliceerd in vm002.
Zo, iedereen klaar met alle trickwedstrijden? Alle moderne trickkites kunnen in de tas, it’s time for some old skool flying! Ook deze keer heb ik weer een vlieger in de aanbieding uit mijn ‘classic’ kitebag. Toch gaat de term classic niet helemaal op in dit geval. De vlieger waar ik het met jullie over wil hebben is namelijk wel een ouder model, maar wordt op aanvraag nog steeds gemaakt: De Warrior van Peter Betancourt.

De vliegers van Peter Betancourt kenmerken zich door het gebruik van hoogwaardige materialen en een prachtige afwerking. Vooral het naaiwerk is uitmuntend en de appliques die Peter maakt zijn prachtig. Over de kleuren van de Peter Betancourt vliegers valt vaak nog wel eens te discussiëren. Waarschijnlijk doordat het vaak nogal afwijkt van onze ‘Europese’ smaak.

Ooit heb ik met een Warrior gevlogen, en eigenlijk deed het me op dat moment niet zoveel. Ik was toen meer bezig met moderne tricks als yoyo’s en multilazies. Het afgelopen jaar ben ik echter het old skool vliegen steeds meer gaan waarderen en ben ik, via het internet, op zoek gegaan naar vliegers die mij hierin konden ondersteunen. Eigenlijk was ik op zoek naar een gevoel…

Op een moment dacht ik terug aan de Warrior waarmee ik ooit had gevlogen en ben ik gaan zoeken op het internet. Na een niet al te lange zoektocht vond ik een Warrior die te koop was. Ik heb deze vlieger toen gekocht via het Amerikaanse Gone With The Wind forum. Eerst nog even wat van de prijs afgekletst (we blijven Nederlander hè…) en toen vanuit Australië over laten komen. Tot mijn grote verbazing was hij binnen een week al binnen en was de vlieger in perfecte staat. Waarom is vliegen met de Warrior zo geweldig? Dit is eigenlijk heel simpel. Het gevoel van rust en de sierlijke manier van vliegen zorgen voor een welkome afwisseling naast het trickgeweld van tegenwoordig. Al bij zeer weinig wind heeft de vlieger genoeg druk om er voor te zorgen dat je het gevoel hebt lekker actief bezig te zijn, maar dan wel op een zeer ontspannen manier. De vlieger leert je ook om beheerst te vliegen en doordat de old skool tricks een hoge mate van controle van de piloot eisen, kun je zeggen dat het vliegen met de Warrior een prima training is. Aansluitend op het verhaal van Lars in de vorige editie van dit magazine over de ‘side slide’, kan ik vertellen dat dit nu een typische trick is waar de Warrior in uitblinkt. Over het algemeen is de Warrior zeer goed in old skool tricks. Enkele voorbeelden hiervan zijn dus de side slide, axel, slotmachine en de 540 flatspin. Alles ziet er even sierlijk uit en als we het over een ‘platte’ axel hebben dan kan ik melden dat je ze waarschijnlijk niet veel platter krijgt dan op de Warrior. Leuk detail is dat tijdens de Tricksparty in Deventer 2007 bleek dat de Warrior zeer mooie tazmachines kan doen. Bij de verplichte tricks ronde in Deventer stonden er voornamelijk old skool tricks op de lijst namelijk de axel, slotmachine, side slide en de fade. Dit deed mij er toe besluiten om de verplichte tricks met de Warrior te vliegen. De ronde ging helaas niet zoals ik gehoopt had, maar dit lag aan mijzelf en niet aan de vlieger.

Tot slot:
De Warrior is een vlieger die bij lichte wind het beste tot zijn recht komt. Hij bouwt al heel snel druk op en is perfect voor de dagen met een constante 1 à 2 Bft. Het is één van de vliegers waar ik tijdens het vliegen ervan echt een gevoel van rust over mij heen krijg. Precies het gevoel waarom ik ben begonnen met vliegeren. Voor het volgende magazine heb ik iets heel speciaals in de planning. Aangezien we ons dan ook weer volledig op het indoorseizoen hebben gestort, zal ik aandacht besteden aan misschien wel mijn favoriete vlieger. Het is een op en top indoorvlieger met een mooie historie.