Urban Ninja

Het seizoen is bijna voorbij, misschien nog wat mooie dagen, maar de storm, regen, hagel en sneeuw komen eraan. Misschien een mooie tijd om zelf vliegers te gaan bouwen?

Op het drachenforum (en het Fractured Axel forum)vond ik afgelopen zomer een linkje naar een bouwplan uit Zwitserland: http://www.horvath.ch/. Dit is een heel licht uitgevoerde eenlijner die bij zeer weinig wind gevlogen kan worden. Ik had een filmpje gezien en raakte enthousiast om deze te gaan bouwen.

Dus, om mezelf bezig te houden in de zomervakantie (ik was namelijk een aantal weken vrij…) heb ik deze vlieger gebouwd. De online beschrijving is erg uitgebreid en goed. Het is een 136 cm brede vlieger van ongeveer 65 gram met een 3 mm frame. De leading edge is ongeveer 55 cm lang en komt tot de helft van de LE-tunnel. Wat deze vlieger voor mij bijzonder maakt, is dat hij is opgebouwd als tensegrity bouwsel/principe/ idee. Daarnaast is dit ontwerp op een ‘primitieve’ manier bestuurbaar. Details van het tensegrity-structuur kun je vinden via Wikipedia. In de architectuur en de beeldende kunst zijn er projecten gemaakt via dit principe. Onder andere de Needle Tower- Kenneth Snellson, Kröller-Muller. Maar ook het (Olympisch) stadion in München. Andere voorbeelden van dergelijke bouwsels zijn onder andere de serie ‘tensegrity’ vliegers van Stephen Versteegh. Op zijn website is trouwens ook meer informatie over dit onderwerp te vinden. De Urban Ninja ziet er echter totaal anders uit dan de ontwerpen van Stephen. De Urban Ninja heeft in verhouding veel meer oppervlakte en is veel vlakker opgespannen.

Aan het werk

Ik heb deze keer bij het bouwen nauwelijks de computer gebruikt. Alleen voor de nodige maten en aanvullende informatie. Normaal maak ik tekeningen en prints op formaat met mijn computer. Nu heb ik voornamelijk potlood en liniaal gebruikt. Bij een relatief eenvoudig ontwerp als dit (er zijn maar drie panelen) is het sneller om zonder computer te werken.

Het artikel op internet is duidelijk genoeg om mee aan het werk te kunnen gaan. Ik schrijf hier dus verder niets over.

IMG_4482.JPG

Ik had formaat keukentafel nodig als werkblad. Eerst de mallen gemaakt. Snijplaat onder de stof, mallen erop en uitsnijden maar… Toen ik de drie panelen had uitgesneden, heb ik ze met pritt-stift aan elkaar geplakt. Mijn ervaring is dat als je met dubbelzijdige tape werkt (wat haast elke bouwer doet…), de naald van de naaimachine snel vies wordt van de lijm en de draad daardoor ook een rommeltje wordt. Ik vind het niet lekker werken. Maar hierover zijn de meningen natuurlijk verdeeld. Dubbelzijdige tape is onder andere te koop bij de HEMA, voor minder dan één euro per rol.

Als ik de panelen uitsnij, gebruik ik een afbreekmesje. Ik breek per paneel een stukje af, zodat ik altijd een scherp mes heb. Ik gebruik geen soldeerbout of hotcutter. Ik heb dat ooit wel gedaan, maar vond dat teveel gedoe. De vliegers die ik zelf heb gebouwd en heb gesneden met een mes, hebben nog nooit rafelige randen gehad. Dus… ook de meningen hierover zijn weer verdeeld. Het naaien vereist wel wat oefenen vooraf, neem dus wat vliegerstof die je over hebt om te kijken hoe de naaimachine werkt. Het kostte mij ongeveer twee vliegers voordat ik redelijk kon naaien. Oefenen dus.

IMG_4499.JPG

Een aantal tips voor het bouwen:

  • Een lange lat om te snijden is erg handig om te hebben. Ik gebruik gewoon een vurenhouten pan-latje. Eén meter of anderhalve meter is genoeg.
  • Als snijplaat gebruik ik twee platen hardboard, die ik aan elkaar plak. Goedkoop hout, kun je dus zonder al te veel gedoe weggooien.
  • Watervaste stift met een dunne punt is handig om op de stof maten af te tekenen.
  • Pritt in plaats van dubbelzijdige tape.
  • Tien keer checken of de maten goed zijn afgetekend op je mallen.
  • Koop de stof altijd iets ruimer in dan je nodig hebt. Als je je een keer versnijdt, hoef je niet meteen weer naar de vliegerwinkel toe.
  • Ik gebruik vaak een driestaps zigzag of een zigzag zoom om fouten te verdoezelen. Als je een recht lijntje wilt naaien met een normale rechte zoom, kun snel zien dat het niet helemaal recht is. Bij een zigzag zie je dat minder.

Als de vlieger klaar is en het frame zit er in, dan kijk ik er vaak een uurtje naar omdat ik dan zo trots ben dat het me weer is gelukt. Dan komt het werk waar ik het minste voldoening uithaal; de toom knopen. Je moet hierbij precies werken en de knoopjes op de juiste plek hebben, dan heb je de meeste kans dat je vlieger goed vliegt. Bij de Urban Ninja valt het allemaal wel mee. De toom is simpel en er zit een grote tolerantie in de lengte (ong. 2 cm).

Het naaiwerk van de eerste Urban Ninja kon wel beter, maar dat kan alleen door veel vliegers te naaien worden verbeterd. Ik ben bij de eerste Urban Ninja ongeveer vier uur bezig geweest om hem in elkaar te zetten. Vanaf het moment dat ik de mallen ging maken, totdat de toom er op zat. De tweede Urban Ninja duurde ongeveer twee en een half uur. Het is leuk om er mee bezig te zijn en te ontdekken dat een vlieger die je zelf maakt ook gewoon goed vliegt.

Als vliegerlijn gebruik ik bij deze vlieger, dyneema vislijn van rond de tien/vijftien kilo treksterkte. Er was toen een aanbieding in de winkel van een mooie roze lijn die niemand wilde hebben. De spoel is ongeveer 110 meter. Ik heb de vlieger al op die lengte gevliegerd, een meter of tien boven de grond. Zelfs dan doet ie nog flatspins. Het probleem is dan wel dat jouw lijn half in het gras hangt.

IMG_0542

En vliegen maar…

Ik heb deze vlieger nu een aantal avonden in de lucht gehad en ik moet zeggen dat het heel leuk vliegert. Het is wel totaal anders dan tweelijns-/trickvliegeren, maar voor de windstille middag of avond, is het prima vermaak. Het is wonderlijk te zien dat je zonder wind buiten goed kunt vliegeren met een simpel ontwerp. De vlieger vliegt zijn tricks het beste met een lijnlengte van ongeveer 20-30 meter. Dan heb je redelijk wat controle en kun je mooie flatspintricks maken. Bij langere lengtes, hoger in de lucht glijdt de vlieger heerlijk van je af. Met één à twee avonden vliegeren is het goed mogelijk de tricks te doen die in de filmpjes te zien zijn. Het zeiltje van de eerste Urban Ninja is aan de onderkant vrij losjes opgespannen en flappert enorm, maar dat schijnt zo te horen. Ik heb dat in de tweede Urban Ninja die ik heb genaaid veranderd. Het ziet er beter uit en vliegt daardoor naar mijn mening ook iets extremer. Er is een update op het frame. Dit is te vinden op de website.

Update: december 2008 workshop unban ninja maken.