Workshop vlieger maken

Op zaterdag 29 december stond er iets nieuws op de agenda. Een workshop vliegerbouwen onder leiding van Fred Blok. Fred is de laatste maanden flink bezig geweest met zelfbouw projectjes en dan vooral het bouwen van trickvliegers. Onder de aanmeldingen bevond zich ook één van onze hoofdredacteuren, Lars Fakkeldij. Hij gaat nu zijn belevingen met jullie delen.

De bewuste ochtend

Op zaterdagochtend gaat ineens de wekker tekeer! Ik word wat onwennig wakker: het is toch zaterdag? Hoe laat is het? Half 10? Waarom gaat mijn wekker af? Dan gaat er langzaam een lichtje branden. Ik ga zo met een man of zes naaien. Gebeurd me niet vaak dat dat allemaal door m’n hoofd vliegt op een zaterdagochtend. Na geestelijk en lichamelijk wakker te zijn geworden even snel een broodje naar binnengewerkt en mijn spullen klaargezet, een koffer met allemaal naaizooi en natuurlijk een naaimachine. TomTom had weinig problemen om mij direct voor de deur van Fred af te leveren. Tijdens een kopje koffie en thee werd de huiskamer steeds voller: Pierre, Hans, Stephen en Rob waren allemaal naar Zwolle gekomen voor deze eerste workshop. Wat stond ‘r allemaal op het programma? Stephen ging een oud zeiltje van een Desire 2001 UL ombouwen naar een éénlijns glider. Pierre stond voor een veel groter project, een Telica! Nog nooit achter een naaimachine gezeten en dan meteen al een trickvlieger naaien! Haji Hans ging voor de Urban Ninja waar ik mezelf ook aan ging wagen. Rob kwam Fred assisteren met het geven van de nodige aanwijzingen.

De Ninja’s

Fred had voor mij een stuk donker grijs icarex gehaald en ik had zelf nog een stuk fluor geel meegenomen. Hans had een tas vol met restjes. Hij had ook mallen gemaakt voor de Ninja. Omdat Hans restjes gebruikte kwam er een extra naad in het midden van het zeil. Dat bracht iets meer werk met zich mee. Maar Hans is al een ervaren bouwer dus hij had zijn Ninja vrij vlotjes in elkaar zitten. Ik daarentegen maakte het mezelf weer eens lastig. Ik vond al dat grijs een beetje saai en moest er zo nodig een applicatie op maken. Urban Ninja… dus iets Chinees/Japans erop leek me wel op zijn plaats. Even gegoogled naar wat Chinese tekens en uitgekomen op dit wat staat voor radicaal of iets dergelijks. Na het uitsnijden van de panelen, met dankbaar gebruik van de mallen van Hans, zat de Ninja vrij vlot in elkaar. Tijd om wat te eten, Fred ging wel even wat tosti’s maken, dat begon goed, maar na een stuk of drie tosti’s werd Fred geroepen door Pierre wat resulteerde in verbande tosti’s. Dat herhaalde zich een paar keer zodat we overgingen naar een broodje kaas.

Fred had ondertussen ook de voor me vergroot en uitgeprint op een a4-tje. Die kon ik dus gaan uitsnijden. Hans had nog wel een klein stukje fluorgeel dat ik mocht gebruiken. Eenmaal uitgesneden viel het niet mee om dat ding erop te naaien, veel gepriegel. Eenmaal klaar met naaien de achterkant van het doek weggeknipt, wat ook weer een heel gepriegel was. En dan er ook nog achter komen dat ik de applicatie aan de verkeerde kant van de vlieger had gestikt. Daarna alle tunnels en versterkingen erop gemaakt. Frame erin en toomen maar. Maar tijdens het framen kwamen we er achter dat ik weer iets niet helemaal goed had gemaakt. De tunnels voor de leading edge zaten aan de trailing edge. Maar na wat aanpassingen op het frame is het allemaal goed gekomen. Voorzover we het hebben kunnen testen glijdt hij goed door de lucht en wil hij ook wel een beetje de lucht in.

Van twee naar één lijn

Stephen had een oud Desire 2001 UL zeiltje meegenomen waar hij een glider van ging maken. Hij was niet van plan iets aan het zeil te veranderen, maar alleen een ander frame erin. Gewoon om te kijken of het zou werken. Het frame zat er vrij snel in, maar alle spandraadjes was heel wat meer werk. Er moest aan de achterkant zelfs een extra afstand stokje gemaakt worden om het geheel goed op spanning te krijgen. Toen eenmaal alles op spanning stond oogde het wel als een glider, tijdens een kleine test in de woonkamer gleed hij prima. Maar of hij echt goed zal gaan vliegen moeten we nog afwachten.

Telica

Pierre was de enige die een Telica ging maken. Nadat Fred op de computer wat verschillende kleurcombinaties had gemaakt, koos Pierre voor blauw met zwart. De mallen van Fred zorgden er voor dat de panelen vlot uitgesneden konden worden. De panelen werden voorzien van dubbelzijdig plakband zodat het geheel in elkaar geplakt kon worden. Pierre werd achter de naaimachine van Hans gezet,want die was al klaar met zijn Ninja. Er werd eerst wat geoefend op een afvalstukje maar al snel ging Pierre over op het echte werk. Nadat de panelen allemaal gestikt waren, kreeg Pierre er zin in. Hij dacht dat hij al bijna klaar was. Maar het moeilijkste zou nog komen. Alle versterkingen en tunnels! Vele uren, gepruts en gevloek later was hij nog niet klaar. Maar het was tijd voor een soeppie, Fred had een heerlijk groentensoepje
in elkaar gezet, wat ons goed smaakte. Pierre en Fred gingen weer verder met alle versterkingen, ik vond het ondertussen wel best. Het was al tegen elven, voor mij tijd om naar huis te gaan.

Eenmaal thuis vol trots me ondersteboven achterstevoren Urban Ninja aan mijn vrouw laten zien. Die was niet echt onder de indruk: “Ben je daar de hele dag mee bezig geweest?”. Maar ik ben erg blij met mijn nieuwe éénlijner. Ik kan lekker spelen als er weer eens geen wind is.